Marcel Breemans

Geschiedenis van dildo’s en vibrators

Dubbele dildo'sVroeger werden de meeste voorwerpen gemaakt uit stenen, botten en geweien. Hierdoor kunnen voorwerpen die vroeger gemaakt werden, lijken op hedendaagse voorwerpen. Maar toch zal de context van de voorwerpen verschillen. Wie kan er bevestigen of weerleggen dat zelfs in de prehistorie dildo’s gemaakt werden? Maar een feit is wel zeker: dildo’s bestaan al heel lang!

Over wanneer nu de eerste dildo gemaakt is, zijn wetenschappers het niet eens. Men vermoedt dat de oudste dildo in Duitsland is gevonden. Het gaat om een stenen 20cm lange dildo die 30.000 jaar oud is.

Je kan die eeuwenoude dildo’s vergelijken met een dubbele dildo. Sommige archeologen beweren dat het gaat om religieuze of symbolische attributen en niet om seksspeeltjes.

Op een Griekse vaas, 3500 jaar voor Christus, vind je de afbeelding terug van een vrouw die op het punt staat haarzelf te verwennen met een lange, slanke dildo. Een tweede dildo zie je naar haar mond gebracht worden. Op andere vazen staan eivormige potjes gevuld met olijfolie. Men vermoedt dat de Grieken deze olie gebruikten als een soort glijmiddel. De Griekse Olisbas (Griekse naam voor dildos) waren gemaakt van steen, leer of hout. De dildo kende zijn populariteit bij zowel de mannen als de vrouwen.

De Griekse vrouwen kregen zelfs dildo’s van hun mannen cadeau. Doordat de mannen lange tijd van huis waren, zouden hun vrouwen aan hysteria kunnen lijden. Dit zou komen door het tekort aan sperma. Toch attente mannen die Grieken!

Dildo’s in de middeleeuwen

In de 12de eeuw zou een Europese bisschop enkele vrouwen berispt hebben, omdat zij een attribuut gebruikten dat veel weg had van een penis. In de 15de eeuw maakten Chinese vrouwen dildo’s van gelakt hout met een bewerkte oppervlakte.

Tijdens de 15de en 16de eeuw werd dildo’s maken een vorm van kunst. Mannen van adel bezaten zelfs exemplaren in zilver, ivoor en andere kostbare materialen. In 1750 veroorzaakte de hertogin van Tanis zelf een grote oproer door in mannenkleren te trouwen met een meisje. Dankzij een dubbele dildo bedreef dit koppel de liefde.

Vibrators

De eerste echte vibrator verscheen in 1869. De vibrators waren van duur materiaal gemaakt en werden enkel in omloop gebracht voor artsen en kuuroorden als een vorm van genezing. De eerste vibrator op batterijen kunnen we terug vinden vanaf 1880. Het is pas rond 1900 dat de vibrator geschikt was voor thuisgebruik. Een vibrator werd toen nog aangeschaft met medische bedoelingen. Langzaam aan vervaagde het beeld van de vibrator als medische apparaat en kreeg het het imago van seksspeeltje. De vibrators konden in het begin enkel via postorderbedrijven worden aangekocht. Het is pas sinds de jaren 60, met de komst van de hippies en het feminisme, dat de seksshops opgericht worden. Tegenwoordig hangt er geen taboesfeer meer rond een vibrator of een dildo, en is het gamma seksspeeltjes enorm uitgebreid. Ken jij al een Magic Massager, butt plug of draadloos eitje?

Reageren op dit artikel