Valerie Maes

Onderhoud van seksspeeltjes

Goed onderhouden seksspeeltjes zijn hygiënisch, maar vooral veilig bij gebruik. Ze zullen langer meegaan en het niet laten afweten wanneer je ze nodig hebt. Een goede verzorging is tevens van groot belang als je de kans op infecties of andere ongemakken wilt verkleinen. Als je je speeltjes niet verzorgd en schoonmaakt, ontwikkel je een bron aan bacteriën. De speeltjes gaan een onaangename geur verspreiden en ze kunnen gevaarlijke ontstekingen veroorzaken.

De meeste speeltjes die je op de markt vindt, zijn gemaakt van hard plastic, siliconen, cuberskin, softskin en jelly. De stof waaruit het speeltje vervaardigd is, is van groot belang. Elke stof heeft een eigen aanpak nodig. De meeste materialen kan je proper maken met een toycleaner gel of toycleaner spray. Deze reiniger kan je gewoon in de seksshop kopen. Je kan ook een condoom rond het speeltje doen waardoor je het speeltje beschermt. Gebruik wel na elk contact een nieuw condoom. Anders vergroot je het risico op infecties.

 • De speeltjes die niet poreus zijn (harde plastic, metaal, glasdildoGlasdildo Artline) zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Het voordeel van deze speeltjes is dat ze niet snel bacteriën bevatten. Je kan ze gewoon reinigen met een alcoholoplossing en een vochtige handdoek
 • Een ander bekende stof is jelly. Deze speeltjes zijn vaak kleurrijk en doorzichtig met een aantrekkelijke vorm. Maak ze proper met een veilige toycleaner zoals Pjur Clean SprayPjur Clean Spray. Deze spray is bovendien uiterst geschikt voor andere materialen zoals softskin en siliconen. Softskin wordt vaak gebruikt in kunstvagina’s Kunstvaginaen levensechte love dolls. Het populaire materiaal siliconen bevat geen poriën en past zich heel snel aan je eigen lichaamsteperatuur aan. Let wel op: er zijn vele namaakspeeltjes van siliconen. Check daarom altijd of je echt een siliconen speeltje hebt, anders kan je het speeltje beschadigen bij het reinigen. Wil je op veilig spelen? Een vibrator of dildo van FunFactory bestaat uit 100% huidvriendelijke siliconen.
 • Seksspeeltjes van cyberskin (zoals een cyberskin kunstvagina) hebben een speciaal reinigingsmiddel nodig. Lees daarom altijd wat er op de doos vermeld staat. Je kan ze ook reinigen met een alcoholoplossing of antibacteriële zeep.
 • Bewaar het speeltje altijd op een propere plek die liefst stofvrij is. Veeg ze voor gebruik ook altijd af. Indien je speeltje werkt op batterijen en je het een lange tijd niet gebruik hebt, haal er dan ook de batterijen uit. De batterijen zouden kunnen uitlopen waardoor het speeltje niet meer kan werken.
 • 1 Reactie

  1. avatar sandy39 zei:

   duidelijk! nu weet ik tenminste hoe ik alles moet proper maken 🙂

  Reageren op dit artikel