Alisa Dupont

Soorten geslachtsziekten: soa’s op een rijtje!

Cartoon SOAEr bestaan verschillende soorten soa’s (Seksueel Overdraagbare Aandoening). De meest gekende is ongetwijfeld het hiv-virus (AIDS). Bepaalde soa’s, zoals hepatitis B, herpes en syfilis, kan je via speeksel (zoenen, drinken van hetzelfde glas,…) krijgen. Hepatitis B kan je ook via langdurig en intensief druggebruik krijgen. Hieronder sommen we even de gekende soa’s op. Deze kan je meestal voorkomen door tijdens seksueel contact condooms te dragen.

 1. Bacteriële vaginose

  Een sterk geurende vaginale afscheiding wijst op bacteriële vaginose. Het is mogelijk dat er bij het plassen of de seksuele gemeenschap jeuk, roodheid of pijn ontstaat. Mannen hebben zelden klachten, enkel de eikel kan ontsteken. Meestal geneest deze soa spontaan. Bij ergere vormen schrijft de huisarts een medicijnenkuur voor.

 2. Candida
 3. Candida veroorzaakt bij vrouwen een waterachtige of wit-brokkelige afscheiding uit de vagina. De vagina gaat van deze onnatuurlijke afscheiding jeuken. Bij mannen kan de eikel ontsteken. Hij gaat er rood uitzien, schilferen en jeuken. Deze geslachtziekte is te genezen met een medicijnenkuur (tabletten of crèmes).

 4. Chlamydia
 5. 7 op de 10 vrouwen hebben geen duidelijke symptomen van deze soa. Soms hebben ze tussentijds bloedverlies, een branderig gevoel bij het plassen of het vrijen. Bij mannen is Chlamydia wel merkbaar. Er komt een waterige afscheiding uit de penis en ze hebben pijn bij het plassen. Na een antibioticakuur ben je van deze geslachtziekte verlost.

  Wees er wel op tijd bij! Chlamydia kan leiden tot onvruchtbaarheid.

 6. Donovanosis
 7. Donovanosis veroorzaakt bij mannen en vrouwen pijnloze, makkelijk bloedende, zweertjes op de schaamlippen en infecties rond de genitaliën, mond, lippen, keel of gezicht en zelfs lever, skelet of borstkas. Een antibioticakuur geneest de infectie.

 8. Genitale wratten
 9. Vrouwen kunnen één of meerdere wratten op de vagina, schaamlippen of anus krijgen. Deze hoeven niet zichtbaar te zijn. Ze kunnen ook in de genitaliën ontstaan. Meestal hebben vrouwen geen klachten over genitale wratten. Soms gaan ze jeuken of irriteren. Bij mannen ontstaan er zichtbare wratten op de eikel, onder de voorhuid, op de penis, rond of in de anus, maar ook in de urinebuis. Deze soa kan behandeld worden met crèmes, lasers, wegbranding of een kleine operatie.

 10. Gonorroe
 11. Vrouwen hebben vaak een geel-groene afscheiding die vies ruikt. Andere symptomen zijn tussentijds bloedverlies, een branderig gevoel bij het plassen of het vrijen. Gonorroe bij mannen zorgt tevens voor een branderig gevoel bij het plassen en een groene, etterachtige afscheiding.

  Bij een anale besmetting kan er etter- of bloedverlies uit de anus komen. Andere kenmerken van een anale ontsteking zijn krampen, irritatie, jeuk, pijn bij de stoelgang en een drang zich te ontlasten.

  Gonorroe wordt met antibiotica genezen.Wees er wel op tijd bij! Chlamydia kan leiden tot onvruchtbaarheid.

 12. Hepatitis B
 13. Bij 7 op 10 gevallen zijn er geen klachten. Slechts 30% wordt echt ziek. Dit gaat gepaard met hoge koorts, misselijkheid en braken. Het wit van de ogen kleurt geel, de ontlasting wordt bijna kleurloos en de urine kleurt groen. Na de ziekte is er een lange periode van vermoeidheid. Veel rusten en geen medicijnen of alcohol volstaan om te genezen. Hepatitis B kan op lange termijn levercirose of leverkanker veroorzaken.

  Er bestaat een vaccin tegen hepatitis B. Dit vaccin biedt 95 tot 99% bescherming.

 14. Herpes genitalisHerpes veroorzaakt een irriterend, branderig gevoel, waarna er blaasjes ontstaan, die op hun beurt openspringen tot kleine wondjes. Op die wondjes verschijnen korstjes, die nadien afvallen.

  Er bestaat nog geen effectief geneesmiddel dat het virus uit het lichaam verwijdert. Bij een verminderde weerstand (stress, griep,…), zonnebrand of tijdens de menstruatie/geslachtsgemeenschap kan het virus heropleven.

 15. Lymfogranuloma venereum
 16. Bij deze soa verschijnt een klein blaasje op de genitaliën, aars, keel of mond. Daarna zwellen de lymfeklieren op, wat zorgt voor algemene ziektesymptomen. Bij de meeste personen treedt een spontane genezing op.

 17. Schaamluis
 18. De schaamluis zorgt voor jeuk aan de schaamstreek. Door veelvuldig te krabben kan de huid gaan irriteren. Deze geslachtziekte is snel te genezen met een geschikte lotion of crème. Kleding en beddengoed dienen uitgewassen te worden.

 19. Schurft
 20. Net zoals bij de schaamluis is jeuk het voornaamste symptoom. Schurft kan op het hele lichaam tevoorschijn komen. De mijt nestelt zich bij voorkeur tussen de vingers, polsen, voetrand, enkels, wreef, oksels, navel, de binnenkant van de dijen, de penis en rond de tepels. Deze soa behandel je met een crème. Kleding en beddengoed dienen uitgewassen te worden.

 21. Syfilis
  • 1 tot 4 weken na de besmetting: een pijnloos zweertje met een harde rand of bodem. Dit gaat gepaard met een zwelling van de lymfeklieren. Het zweertje kan over het ganse lichaam voorkomen.
  • 7 tot 10 weken na de besmetting: huiduitslag (rode vlekjes), haaruitval, vlakke of wratachtige afwijkingen op huid of slijmvliezen, koorts, hoofd- en botpijnen en een algemene lymfeklierzwelling.
  • later: beschadigingen van hart en bloedvaten of het centrale zenuwstelsel.
 22. Syfilis verloopt in drie stadia.

  Syfilis is te genezen met penicilline-injecties. Wees er dus op tijd bij!

 23. Trichomonas
 24. Mannen hebben meestal geen last van deze soa. Soms hebben ze een branderige afscheiding bij het plassen. Vrouwen ondervinden een stinkende grijswitte tot groengele afscheiding, ontstoken schaamlippen, lichte pijn bij het plassen en irritatie van de huid bij de vagina. Een eenmalige pillenkuur volstaat.

 25. Weke sjanker
 26. Deze geslachtziekte veroorzaakt pijnlijke zweren aan de ingang van de vagina, op de eikel, de binnenkant van de voorhuid, of aan de anus of de mond. Tevens kunnen de lymfeklieren pijnlijk zwellen. Antibiotica geneest deze soa.

 27. Humaan Papilloma Virus (HPV)
 28. HPV is een virus dat ofwel de huid infecteert, ofwel de cellen die de vochtige grens vormen tussen lichaam en buitenwereld. Deze cellen liggen in de mondholte, de slokdarm, maar ook in vagina en baarmoeder(hals). HPV is een uiterst besmettelijk virus dat aanleiding geeft tot baarmoederhalskanker. Bij een klein percentage ontwikkelt dit virus zich ook daadwerkelijk tot baarmoederhalskanker. Een uitstrijkje biedt uitsluiting of je drager bent. Tegenwoordig bestaat er een vaccin tegen HPV. Het geneest je niet als je het virus hebt, maar gaat een mogelijke besmetting met HPV tegen.

6 Reacties

 1. avatar dirk zei:

  jakkes! kotseuh!

 2. avatar party girl zei:

  het is wel interessant. van de helft van deze geslachtziekten had ik nog nooit gehoord

 3. avatar vince zei:

  gelukkig maar dat je er nog nooit van hebt gehoord 😀

 4. avatar noah zei:

  duidelijk overzicht, en idd, gelukkig heb ik het nog niet nodig gehad 😀

 5. avatar hilde vg zei:

  wanneer mijn partner een test heeft laten doen, heb ik pas sex zonder condoom; ik ben als de dood voor een soa

 6. avatar Jennifer zei:

  Mooi gedaan , een correcte info (;

Reageren op dit artikel