Gitte

Wat is bondage? Informatie en technieken

BondagetechniekenHet woord bondage is afgeleid van het Engels en betekent gebondenheid, slavernij. Bondage is een machtsspel waarbij een van de partners vastgebonden wordt en zijn/haar vrijheid wordt beperkt. Dit machtsspel valt onder de naam van sadomasochisme (SM), wat niet weerhoudt dat de “modale mens” van SM houdt.

Bondage beperkt zich dezer dagen niet meer tot de donkere afgelegen kamers. Er is in de slaapkamers een vriendelijkere vorm van bondage ontstaan, ook wel soft-bondage genoemd. Bondage kan je liefdesleven een hele andere wending geven en leiden tot ongekende erotische hoogten. De redenen waarom koppels aan bondage beginnen verschillen. Sommige partners genieten ervan dat hun vrijheid beperkt wordt, andere houden van het machteloosheidgevoel. Als de erogene zones worden vastgebonden kan een partner dit als prettig ervaren.

Enkele tips voor bondage

Bij bondage bindt je je partner vast of laat je jezelf vastbinden door middel van een bondagetouw of met bondagetape. De persoon die vastgebonden ligt is kwetsbaarder en kan zelf niets doen. Het is het machtspel van meester en slaaf. Je kan je partner stevig vastbinden, zodat deze geen kant meer op kan. Maar je kunt ook alles een beetje losser houden, waarbij de ander zich kan loswurmen indien nodig. Sommige mensen genieten het meest wanneer zij machteloos zijn en gedwongen alles moeten ondergaan. Andere zijn liever de meester en bepalen het spel liever helemaal zelf. De tip is daarom om alleen het bondagespel te spelen met mensen die je voor 100% vertrouwt. Maar let toch op volgende zaken:

 • Knel de nek niet af met touw of nekband
 • Trek zeker geen zak over het hoofd, dit kan leiden tot verstikking;
 • Maak geen ingewikkelde knopen in het bondagetouw;
 • Gebruik het mondbit en mondprop enkel voor de mond;
 • Span nooit alles te strak aan. Je kan de bloedvaten afklemmen;
 • Spreek van tevoren af waar de grens van je partner ligt en overschrijd deze niet. Je kan hierbij een stopwoord of een signaal gebruiken;
 • Laat je partner nooit alleen achter wanneer hij/zij vastgebonden is;

Het machtsspel ligt altijd bij de partner die “vrij is”. Het spel kan uitdraaien in verschillende vormen. Van zachte strelingen met een ganzenpluimpje tot de hardere vorm van Sadomasochisme. Al komen de plagerijen het meest frequent voor. Bij dit zachte spel wordt de partner geprikkeld en verlangt hij om steeds verder te gaan waardoor de seksuele drang versterkt wordt.

Technieken en vormen

Bondagetechniek ShibariEr zijn verschillende soorten technieken en materialen in de omloop voor het bondagespel. Een bekende vorm is de Japanse shibari, ook kinbaku genoemd. Het wordt door velen aanzien als een kunstvorm met veel sierlijk touwwerk. Het principe rust op het (de)activeren van de energielijnen door middel van de spanning van touwen en de geplaatste knopen. Het is een vorm van acupunctuur, met als doel de erotische lustgevoelens op te wakkeren. Deze bondage kan je soms zelfs terugvinden op de catwalk.

Een spectaculaire vorm van bondage kan je ook terug vinden in de zogenaamde Suspensions. De persoon wordt vastgebonden aan diverse haken of andere ophangsystemen door middel van touwen. De persoon verkeert dan helemaal in de lucht.

Waterbondage is een andere vorm van bondage waarbij de personen onder water vastgebonden zijn. Deze vorm is minder bekend als bovenstaande en vereist wel een kennis van bondage om ongelukken te vermijden.

Foliebondage kan je ook terugvinden bij enkele sm-meesters. Hierbij wordt de slaaf gedeeltelijk of helemaal in folie gewikkeld (kan ook met bondagetape). De meester kan kiezen om bepaalde lichaamsdelen vrij te laten die dan kunnen verwend worden. Sommige meester verkiezen om de slaaf helemaal in de pakken. Beginnelingen kunnen dan op een zachtere manier kennis maken met het gebruik van zwepen, klapzwepen, enz.. Doordat de folie de huid beschermt maken ze op een rustige manier kennis met de sm en bodagespeeltjes.

3 Reacties

 1. avatar zobzilla zei:

  Mijn vriendin en ik willen es graag experimenten. Zijn er plaatsen waar we dit in alle discretie kunnen doen? Kun je iets afhuren? Een Sm kelder of zo? We willen dit alleen doen, niemand er bij.

 2. avatar Gerard zei:

  Ja, in Antwerpen is er een fetish café waar je een ruimte kan afhuren voor de toestellen eens uit te proberen. Je kan er ook in contact komen met andere bondag en sm liefhebbers. Zie http://www.fetish-cafe.com

 3. avatar sm-fan zei:

  In nederland zijn er zelfs hotels waar je alles met sm en bondage kunt uitproberen. zoals het Black Tulip Hotel in Amsterdam.

  Ik zou wel eerst thuis experimenteren met sm. daar voel je meer op je gemak. er bestaan al zeer goedkope bondage setjes. zelf zijn we begonnen met de purple pleasure set daar zitten boeien en mondbal enzo in.

Reageren op dit artikel