Valerie Maes

Welk soort glijmiddel past het best bij jou?

Als de seks vaak wat stroef verloopt, kan je overgaan tot het gebruik van glijmiddel. Het gebruik hiervan heeft als grote voordeel dat de seksuele ervaring als sensueler en intenser ervaren wordt. Een goed glijmiddel maakt bovendien penetratie gemakkelijker en aangenamer. Er zijn tevens mannen die hun seksuele prestatie kunnen verlengen bij het gebruik van glijmiddel.

Tijdens de seksuele betrekking zorgt de vrouw voor de aanmaak van een natuurlijk glijmiddel (zie vaginale afscheiding). Maar sommige vrouwen hebben deze natuurlijke aanmaak niet. De oorzaak hiervan is niet altijd duidelijk, maar het is bewezen dat stressituaties en genetische aanleg mogelijke oorzaken zijn. In deze situaties is het gebruik van glijmiddel een ideale oplossing. Hierdoor staan er voor beide partners geen obstakels meer in de weg en kunnen beiden genieten van een hete stoeipartij.

Bewaar glijmiddel altijd op een warme plek. Je kan het ook altijd verwarmen voor gebruik (bijvoorbeeld met je handen of met een warmwaterkruik). Een koud glijmiddel kan negatieve gevolgen hebben. Daarom zijn er tegenwoordig ook glijmiddelen op de markt die van nature verwarmen om zo het intieme genot te verbeteren. Het populairste verwarmend glijmiddel is het Wet verwarmend glijmiddel.

Anaal glijmiddel NaturelOok bij sommige seksspeeltjes is het gebruik van glijmiddel haast onmisbaar. Het brengt minder wrijving met zich mee en laat je zo meer genieten van je vibrator of dildo. Gebruiken jullie een condoom? Dan is gebruik van extra glijmiddel niet altijd nodig. De meeste condooms zijn van glijmiddel voorzien.

Bij anale seks of het gebruik van anale sekstoys is een anaal glijmiddel vaak aan te raden. Vroeger was de keuze van het glijmiddel beperkt. Er werd voornamelijk vaseline gebruikt voor een betere smering. Later pas werd glijmiddel ontwikkeld op basis van glycerine. Tegenwoordig is het aanbod op de markt immens groot en worden verschillende varianten glijmiddel aangeboden zoals glijmiddel op basis van olie, siliconen of organisch (biologisch).Daarnaast wordt het vaak voorzien van smaak, geur -en kleurstoffen.

Glijmiddel op waterbasis

Glijmiddel op waterbasis is de meest voorkomende in zijn soort. Ze zijn makkelijk uitwasbaar en tasten het materiaal van seksspeeltjes en condooms niet aan. Het enige nadeel aan deze glijmiddelen is dat ze makkelijk uitdrogen en je ze soms meerdere malen moet aanbrengen.

Glijmiddel op oliebasis

Dit glijmiddel wordt minder gebruikt omdat ze vaginale irritaties kunnen veroorzaken. Ook kan dit glijmiddel het condoom beschadigen en sexspeeltjes gemaakt van latex vernielen of beschadigen. Het is eerder een glijmiddel dat je kan gebruiken bij anale seks en masturbatie.

Glijmiddel op basis van siliconen

Glijmiddel op siliconenbasis dient met zorg toegepast te worden. Ze kunnen namelijk siliconen speeltjes oplossen. Daarnaast kunnen sommige silicone glijmiddelen ook het condoom beschadigen en poreus maken Swede Silicone Skinglide - Glijmiddel op siliconenbasiswaardoor je niet meer veilig vrijt. Lees daarom altijd de verpakking.

Dit glijmiddel is ook veel moeilijker om uit de vagina te wassen dan het glijmiddel op waterbasis. Soms kan dit glijmiddel ook als onprettig ervaren worden in de mond. Het voordeel van dit glijmiddel is wel dat het niet in water opgelost waardoor ze ook onder het water kunnen gebruikt worden. Het zal ook niet, in vergelijking tot het glijmiddel op waterbasis, uitdrogen. Swede Silicone Skinglide is een veilig en likbaar glijmiddel op siliconenbasis.

Organisch glijmiddel

Dit glijmiddel is tot op heden moeilijk te vinden. Het glijmiddel bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Het kan probleemloos gebruikt worden met condooms. Dit glijmiddel droogt ook wel gemakkelijker uit. Het glijmiddel heeft bijna dezelfde structuur als het glijmiddel op waterbasis.

Glijmiddel met microbiciden

Dit is misschien het glijmiddel van de toekomst, maar het staat nog in haar kinderschoenen. Het glijmiddel zou de microben en ziekteverwekkers doden. Ze zou zo hopelijk de kans op SOA en AIDS verminderen. Maar uit onderzoek blijkt het middel nog niet 100% effectief te zijn. Ze zal wel het risico op de ziektes verminderen, wat een hele vooruitgang is.

Wet Glijmiddel met smaakGlijmiddel met smaak

Net zoals de condooms met smaak bestaan er glijmiddelen met smaak. Geheel suikervrij want de geschiedenis leert ons dat suiker infecties kan veroorzaken. Zeker een aanrader om te gebruiken bij penetratie. Denk maar aan smaken zoals aardbei, kers, passievrucht, mango, appel, bosbes,..Mmhh!

4 Reacties

 1. avatar Big Boy zei:

  interessant artikel over glijmiddelen. ik zoek een glijmiddel waardoor het poesje lang en natuurlijk nat blijft

 2. avatar Engeltje zei:

  hoi big boy. ik gebruik sensilube van durex. werkt echt en is een heel goedkoop glijmiddel.

 3. avatar Freddy zei:

  KAN EEN GLIJMIDDEL MET SMAAK OOK WORDEN GEBRUIKT VOOR MASSAGES

 4. avatar Jasmien P. zei:

  Geen idee. Ik weet wel dat Cool Man Body Glide een glijmiddel is dat je ook voor massage kunt gebruiken. Dit glijmiddel heeft wel geen smaakje.

Reageren op dit artikel